Παρασκευή, 29 Αυγούστου 2014

Σεξ και εγκυμοσύνη


Γράφει η Κατερίνα Μπουλούκου-Μαία

«Μπορούμε να συνεχίσουμε να κάνουμε σεξ;», είναι μία από τις ερωτήσεις που κάθε γυναικολόγος ακούει στην πρώτη επίσκεψη των μελλοντικών γονιών μετά την διαπίστωση της εγκυμοσύνης. Η απάντηση, σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη, είναι «φυσικά»
     Κατά το πρώτο τρίμηνο η ερωτική διάθεση είναι συνήθως πεσμένη. Η υπνηλία , η ναυτία , η κόπωση και κυρίως ο φόβος μην προκαλέσουν κάτι κακό στο έμβρυο οδηγούν τις μέλλουσες μανούλες να αποφεύγουν την σεξουαλική επαφή. Κατά το δεύτερο τρίμηνο που επιστρέφει η ευεξία  και η προγεστερόνη χτυπάει κόκκινο η διάθεση ανεβαίνει κατακόρυφα!
      Οι μεταβολές στην σεξουαλική διάθεση όμως είναι απολύτως φυσιολογικές, πολλές γυναίκες αρχίζουν και νιώθουν άβολα με το στρογγύλεμα του σώματός τους και τα επιπλέον κιλά της εγκυμοσύνης άλλες πάλι λόγω των ορμονών λένε ότι η εγκυμοσύνη είναι μια από τις πιο ερωτικές περιόδους της ζωής τους καθώς λόγω της αυξημένης προγεστερόνης βιώνουν εντονότερους και ίσως και πολλαπλούς οργασμούς.
      Σε όποια κατηγορία και αν ανήκετε είστε απολύτως φυσιολογική και εφόσον δεν υπάρχει καμία επιπλοκή στην εγκυμοσύνη και έχετε και την σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου σας χαρείτε άφοβα το σεξ.
Το έμβρυο είναι πλήρως προστατευμένο στην μήτρα σας καθώς περιβάλλεται από τον αμνιακό σάκο και κολυμπάει μέσα στο αμνιακό υγρό το οποίο απορροφά τους κραδασμούς,  σε καμία περίπτωση το πέος του άντρα δεν μπορεί να το «ακουμπήσει». Είναι σημαντικό επίσης να γνωρίζετε  τόσο εσείς  όσο και ο σύντροφός σας, ότι το έμβρυο δεν αντιλαμβάνεται τη σεξουαλική επαφή.
      Μπορεί μόνο να... ενοχληθεί από κάποιες βίαιες προσκρούσεις του πέους στη μήτρα, ενώ μπορεί όντως να κινδυνέψει αν αμφότεροι δεν τηρείτε τους βασικούς κανόνες υγιεινής. Εννοείται ότι δεν πρέπει να κάνετε σεξ σε περίπτωση που ο σύντροφός σας έχει έρπητα, χλαμύδια, κονδυλώματα ή HIV, ενώ πρέπει να ενημερώνετε άμεσα το γυναικολόγο σας αν παρατηρήσετε σταγόνες αίματος, ασυνήθιστο κνησμό ή περίεργη οσμή στην ευαίσθητη περιοχή.
      Αν όμως ανήκετε σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες το σεξ απαγορεύεται όπως θα σας τονίσει και ο γιατρός σας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης σας γιατί μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό η αιμορραγίες.

Ας δούμε αναλυτικά τις περιπτώσεις αυτές:
1. Υπάρχει ιστορικό αποβολής ή επαπειλούμενη αποβολή.
2. Η κύηση είναι δίδυμη ή πολύδυμη.
3. Εμφανίζονται ανεξήγητη κολπική αιμορραγία, εκκρίσεις ή πόνοι.
4. Παρουσιάζεται διαφυγή αμνιακού υγρού (που περιβάλλει το μωρό στη μήτρα).
5. Υπάρχει ιστορικό πρόωρου τοκετού (πριν την 37η εβδομάδα κύησης) ή συμπτώματα που συνιστούν κίνδυνο πρόωρου τοκετού (πρόωρες συσπάσεις της μήτρας).
6. Ο πλακούντας είναι πρόδρομος ή επιπωματικός (βρίσκεται, δηλαδή, κοντά στον τράχηλο της μήτρας ή ακριβώς πάνω στο άνοιγμα του τραχήλου).
7. Παρουσιάζεται τραχηλική ανεπάρκεια (δηλαδή ο τράχηλος είναι αδύναμος και διαστέλλεται πρόωρα, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό ή αποβολή).

Ακομά και στις παραπάνω περιπτώσεις όμως που πρέπει να ξεχάσετε το σεξ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης  μην απομακρύνεστε απο τον συντροφό σας. Τα φιλία, τα χάδια , οι αγκαλιές δεν επιτρέπονται απλώς αλλά επιβάλλονται σαυτή την ιδιαίτερα έντονη συναισθηματικά περίοδο που διανύετε.


.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου